Vita Draken Förlag & Media

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Nyheter

Första 100 dikterna

Email Print PDF

There are no translations available.

För en liten stund sedan lades dikt nr 100 ur Iakttagelser från den ljusare sidan av myllan: Nyanser av svart upp på hemsidan (för tillfället bara tillgänglig för registrerade användare). Även om det inte betyder halvvägs framme så känns det ändå som en liten milstolpe. Nu finns material för den diktsugne så att det räcker åtminstone än stund. Jag ska försöka få upp de resterande ca 150 dikterna så fort jag kan.

För övrigt ska betygsättningen för de publika dikterna även nu fungera. Jag hoppas att ni kan ta er tid att lämna ärliga bedömningar. Det är inte smicker jag är ute efter, för jag tar hellre en ärlig sågning än falskt beröm.

Last Updated on Friday, 25 November 2011 10:45
 

Lång tystnad

Email Print PDF

There are no translations available.

Att bryta en lång tystnad

Det har varit en lång tystnad här på företagets blogg, vilket givetvis kan få folk att undra vad som händer, eller om något händer alls. Faktum är att anledningen till tystnaden har varit att jag varit upptagen med ett antal projekt som inte ligger riktigt i fas med företagets kärnverksamhet, och även haft en del att stå i privat. Med lite tur kan jag dock få mer tid över till kärnverksamheten framöver, och åtminstone se till att få upp alla dikter för bedömning.

Dikterna...

Ja, diktsamlingen är något jag funderar över en del. Responsen på att bedöma dikterna har varit ganska sval, men å andra sidan kan det mycket väl bero på brister i mitt eget informationsarbete, samt tekniska problem (som förhoppningsvis är borta nu). Jag kommer antagligen välja ut en handfull dikter att publicera öppet här på hemsidan, som smakprov och för att få folk att registrera sig för bedömning. Anledningen till att jag vill ha registrerad omröstning är för att vara säkrare på att det handlar om unika röster, och för att undvika oseriösa röster, snarare än hemlighetsmakeri. Om diktsamlingen slutligen blir utgiven kommer några av de som hjälp till med urvalet via bedömningar och kommentarer att få gratisexemplar av den, och min tacksamhet.

Vidare kanske det är på plats att berätta lite mer om urvalet av dikterna till den tänkta diktsamlingen: Observationer från den ljusare sidan av myllan - Nyanser av svart. Jag har varit road av, och intresserad av att skriva saker sedan jag först lärde mig att skriva, och skrivandet har funnits där hela livet, men i olika former. Under sista året på gymnasiet började jag skriva dikter, som ett sätt att bearbeta känslor och upplevelser. Under min militärtjänst använde jag mig av poesin för att få tiden att gå, och som en form av terapi, då jag inte direkt stortrivdes med verksamheten. Därefter kom studierna, och med det ytterligare en våg av dikter. De dikter som jag valt ut för samlingen skrevs mellan 1991 och 1996, och avspeglar därigenom min utveckling från sena tonåren till början av tjugoårsåldern. Att arbeta vidare med dikterna långt senare är intressant, och emellanåt en smula nostalgiskt, då de flesta dikterna är starkt förknippade med händelser. För mig fungerar dikterna annorlunda än för andra läsare, och det är därför jag gärna vill höra andras åsikter om dem, och hur de upplevs av människor som inte har samma uppsättning av händelser i bagaget.

Andra skrivprojekt

Just nu finns ett antal projekt i väldigt olika stadier av utveckling, från outvecklad idé till påbörjat manus. Däremot finns det inget helt färdigt för publicering. Däremot funderar jag på att lägga upp några av mina akademiska uppsatser på hemsidan. Det är texter om Okinawa, Japans sydligaste prefektur (motsvarande län), eftersom det är en region jag specialiserat mig på, först under mina studier i Japanska, därefter som samhällsvetare. Okinawa är födelseplatsen för karate, och det kan ha varit en av anledningarna att jag först hittade platsen. Som så ofta upptäcke jag dock att det som först drog mig till platsen inte var detsamma som det som höll mig kvar. Militärbaserna på Okinawa har varit ett återkommande ämne, och tyvärr kommer det nog vara det ett bra tag framöver, om inte väldigt stora omläggningar av USAs utrikes- och säkerhetspolicier sker. Ytterst få politiker i Tokyo har ansträngt sig på allvar för att ändra på situationen, så de flesta av de politiker som inte är nöjda med situationen har antagligen andra frågor som de prioriterar högre. Och under tiden får Okinawa leva vidare med en militär närvaro i vardagen...

Texter om Okinawa är något som mycket väl kan bli ett av de mer utvecklade skrivprojekten. 

Fukushuen, en lugn plats i Naha, Okinawas prefekturhuvudstad.

Last Updated on Friday, 25 November 2011 13:39