Vita Draken Förlag & Media

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Anders Blogg

Vattendrakens år 2012

Email Print PDF
( 1 Vote )

There are no translations available.

Drakens år: 23 januari 2012 - 9 februari 2013

 Som många säkert redan vet är det Drakens år i år, enligt den kinesiska zodiaken. Mer exakt började drakens år den 23 januari i år, sträcker sig till 9 februari 2013. Bland annat har man kunnat läsa om drakens år i (DN 23 januari) och enlkinesisk drakeigt kinesisk astrologi anses det lyckosamt att starta projekt och företag under drakens år. Draken associeras med makt och rikedom, och här på Vita Draken förlag & media tycker jag givetvis att det är kul att det är just Drakens År. Drakens år brukar börja och sluta med dramatiska händelser, men anses i övrigt föra tur och rikedom med sig, inklusive lycka för folket, och det vore ju trevligt om det stämde, i denna tid av globalt ekonomisk oro. Tyvärr tror jag inte att Drakens år kan rätta till de strukturella problem som uppstått i en global ekonomi driven av profitism, nationalism och militarism.

 Även i Japan tar man ju hänsyn till den kinesiska astrologin, och att det är drakens år observeras även där, även om alla inte är så noga med att följa den kinesiska månkalendern. Antagligen gör de som bryr sig om astrologi på allvar det, men precis som här hemma i Sverige är den gruppen inte dominerande.

 I år är det Vattendrakens år vilket får miSen to Chihiro no kamikakushig att tänka på Haku från 千と千尋の神隠し(Sen to Chihiro no kamikakushi), mer känd som Spirited Away i Sverige.

Elementet vatten har lugnande inverkan. Den här draken har lättare att samarbeta med andra och är mer känslig. Vattendraken har också lättare att vara objektiv. Men här finns också otålighet, och oförmåga att inse de egna begränsningarna.

Last Updated on Wednesday, 07 March 2012 08:36
 

GOD JUL

Email Print PDF
( 0 Votes )

There are no translations available.

GOD JUL!

Då är det nu den 23e december, och om ca 9 timmar är det julafton, även om den inte drar igång på allvar förrän imorgon bitti.  
Med tanke på vad jag skrev om allt som skulle fixas före jul kan det ju vara lämpligt att återkoppla lite. Vad är klart, vad är ändrat, vad är rent av bortrationaliserat?Amaryllis

Först, bortrationaliserat: Dadlar och fikon, då det ändå bara är jag i familjen som tycker att de är goda.Det milda vädret har även gjort att småfåglarnas jordnötter ännu inte införskaffats, men så länge det är relativ barmark är det heller inget akut behov. Jag tror inte att småfåglarna bryr sig mycket om julen.

I stället har det blivit mer hemgjort julgodis, hembakt julvört och en del julpyssel. Julkorv testade jag att göra, men tyvärr var det inte något bra recept, så den korven funkar bäst som "reservmat" Julvrtatt ha i frysen. Smaken var ganska bra, men det var alldeles för mycket vätska i smeten, så utöver att koka julkorven måste den också stekas länge på låg värme för att reducera vätskan, om man inte vill äta kokt korvsmetsvälling... Allt kan ju inte lyckas här i världen. Men de hemgjorda pepparkakorna var över förväntan, så jag var tvungen att göra två omgångar. Med viss möda lyckades vi också få tid till att montera och dekorera pepparkakshusen, och för att följa min personliga tradition lyckades jag bränna mig på det smälta sockret. Lussekatter bakades lagom till Lucia, och tog slut samma vecka. Men goda var de.

Mayas hemgjorda presentkalender var en stor framgång, och hon har med stor förväntan öppnat de små paketen.

Julgran är införskaffad och pyntad, även om de sista julgranspynten ännu inte målats. Med lite tur blir de klara att hängas upp i kväll eller morgon bitti.Pepparkakshus

Nästan alla julklappar är inslagna, men tyvärr återstår den mest krävande delen av arbetet: Julrimmen.

Här kanske en liten förklaring behövs, då långt ifrån alla skriver den typen av julrim som jag gör. Mina julrim handlar ytterst sällan om julklappens innehåll, i alla fall inte i någon större utsträckning. De är inte heller korta och koncisa. Det brukar vara relativt långa texter, författade alldeles för sent den 23e december, alternativt tidigt den 24e... Innehållet i rimmen brukar fokusera på personen som får julklappen, och hur jag uppfattat deras senaste tid. Ofta reflekteras min relation till personen i fråga i rimmet. Givetvis gör detta att jag endast skriver julrim till personer jag har i min "personliga krets", och då främst i den nära släkten.

Nosis och Tintin, våra julgransellipsgerbiler, kommer givetvis också att få en julklapp, en ny klätterställning. Vi tänkte slå in den i papper och riktigt snöre, och ställa den på plats i deras hem, så får de nöjet att gnaga sig in till själva presenten också.

Nu, i skrivande stund, ska jag snart åka ner och fixa några sista-minuten inköp, och sedan åka hem och göra Janssons frestelse till morgondagen. I kväll kokar jag även morgondagens julgröt, så att det bara är att värma upp i morgon.Till kvällen blir det änglaspel och julmusik, men än så länge får det vänta.


Som ni ser, planeringen kanske inte gått helt perfekt, men jag ligger mycket bättre till än jag brukar. Med lite tur har jag energi kvar i mellandagarna till att försöka mig på att göra småländsk ostkaka för första gången. Och att göra alla workoutpass som behövs för att bränna bort julmaten och godiset. På sista tiden har jag använt EA Sports Active 2 (för Wii) för att göra just detta, och det har gett en del resultat i ökad kondition och till viss del styrka. Och det är skönt att slippa planera workouten efter tillgänglighet till lokal och öppettider. Träningen är inte högst upp bland prioriteringarna, trots allt. Julen ligger just nu på plats ett i prioriteringslistan, och därefter kommer lite annat. Sedan träniing. Men efter många år av aktivt slöande känns det ganska bra att röra sig lite mer systematisk än förut. Även om promenader och cykling aldrig upphört. Det finns värre soffpotatisar i världen. Men bra månge mer aktiva också...

Om världen i övrigt vill jag helst inte skriva idag, då det mest skulle vara deprimerande. Det har jag inte tid med idag. Jag har gott om tid att tänka på det andra dagar. Och det gör jag, även om jag kanske inte så ofta delar med mig...

Från oss alla (här hemma), till er alla (där ute i världen):

En riktigt God Jul

 

Ett test som vore en kul julklapp

Email Print PDF

There are no translations available.

Idag anmälde jag intresse via Smartson att vara med på en produkttestning: Canon Legria HF M406. Testa canonlegria med smartson

Canon Legria HF M406 Den här kameran har många kul funktioner som jag gärna skulle vilja testa. En liten funktion som kan vara kul att leka med är redigering/klippning i kameran. På enklare hemvideor kan det ju vara användbart, även om jag antar att jag ändå kommer att hålla mig till datorbaserad klippning vid större projekt. Tips om motiv och upplägg på "story" för filmningen kan också vara användbart för sporadiskt hobbyfilmande. Tillvalet undervattenhus är ett givet köp inför nästa Okinawaresa, då jag funderar på att klämma in lite mer simning och snorkling. Dykcert får jag nog ta någon annan gång, även om vattnen är inbjudande.

Hursomhelst: här är ett litet videoklipp om ni vill se kameran.

Den gamla videokameran börjar bli gammal och sliten, så det skulle vara en perfekt julklapp att få testa den här.

En smidig kamera är ett bra verktyg för mig som antropolog också, även om kameran givetvis kan vara störande initialt. Att bygga upp en förtroenderelation är nog lättare utan handkamera, men när den är väl etablerad kan det leda till intressant fältmaterial. Eventuellt något jag skulle kunna ha nytta av för ett intervjuprojekt för en bok jag funderar på också. En kamera skulle kunna innebära både en initial inkörsport till etnografisk film, men även användbart för intervjuer, istället för ljudupptagning.

Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att Smartson vill att jag testar kameran.

Last Updated on Thursday, 08 December 2011 17:53
 

Juletider igen

Email Print PDF
( 0 Votes )

There are no translations available.

Inför Vintern

Vintern står på tröskeln
till vårt nordliga sagolandÅkers Kanal 2010
där kungen är en symbol
men ingen vet för vad
Den vita kylan sveper
från norr in vår mark
med slöjor av ljus
som behövs i mörka tider
Familjers budget fasar
inför jul och hysterin
som varje år görs värre
av varuhusens nit
Men vilken frid att fira
i en värld på krigets rand
Vem bryr sig om martyrer
i lidandets hårda lustgård?
Och på det nya årets natt
hörs Dödens sång: - Gutår!
Låt strupen fuktas med ett skratt
se fram mot ett nytt svart år!

Ovanstående dikt (för övrigt Dikt 77 att bedöma för registrerade besökare) är tagen ur min gamla diktsamling Iakttagelser från den ljusare sidan av myllan: Nyanser av svart och den brukar tyvärr kännas aktuell nästan varje år vid den här tiden. Senare tids globala ekonomiska oro gör inget för att lugna oss inför 2012. Men en oro i taget. Först har vi julhetsen att ta itu med, och vinter, snö och allt vad det innebär med försämrade kommunikationer, kyla, väta och halka. Och för de som inte har fast elpris: höga elräkningar, antagligen, med tanke på hur stor del av kraftverken som står still lagom till vintern.

Det är en månad kvar till julafton

Jag tänkte nu lista vad som behöver göras inför julen, för att motverka den delen av stressen som kommer av brist på kontroll.adventsljusstake
På söndag är det första advent. Till detta behövs adventsljusstaken (klart, se foto), och adventsstjärnor och elljusstake måste hämtas i vindsförrådet.
Det är ju trevligt med ett litet adventsfika, så pepparkakor ska bakas. Jag tänkte använda ett recept som medföjde Electroluxassistenten jag fick härom året, då det funkade bra, men jag har justerat kryddorna lite efter egen smak. Hoppas att jag lyckades med kryddningen. Utbak sker antagligen idag eller imorgon, och då lär även pepparkakshuset byggas.
Sedan gäller det att införskaffa saker att lägga i Mayas presentadventskalender, som Ayako för tillfället håller på att sy klart. I år blir den lite improviserad, då endast påsarna som presenterna läggs i blir klara. Ett snöre lite kors och tvärs över en bokhylla kan nog funka som upphängning. Men presenter och små prylar måste införskaffas. Övriga adventskalendrar är redan skaffade.
Sedan kommer Lucia, och inför detta ska givetvis lussekatter baka, och glögg fixas. Jag tänkte vara lat med glöggen, och använda färdig glögg till Lucia. Antagligen vill Maya ha någon sorts Luciaklädsel, så vi får kolla om nattlinnet passar i år.
Därtill tillkommer lite decemberfödelsedagar, så utöver nästa steg, Julklappsinköp, måste även födelsedagspresenter ordnas.
Inför julen ska även julgodis lagas, nötter, fikon och dadlar inköpas, julskinka fixas, och kanske en Janssons frestelse och något annat gott. Skulle jag mot all förmodan få tid över funderar jag även på att göra lite hemgjord korv, men det är inte hugget i sten.
Julgran ska inhandlas, och julpynten ska ner från vindsförrådet. Julgardiner och juldukar ska fram. Lite jordnötter ska köpas till småfåglarna ute, och sedan återstår mest att slå in julklappar, rimma, och att ordna själva julpyntningen. Före det lite extra julstädning för att fixa julpyntandet.
Detta är egentligen ingen ohanterlig mängd uppgifter. Enda problemet är att hinna med dem samtidigt som vardagen förflyter som vanligt, och att alla andra ska göra ungefär samma saker samtidigt, vilket gör springandet i butiker lite extra påfrestande. Internetbutiker är då en räddning för film, böcker, musik, data- och tvspel, åtminstone. Med lite ansträngning kan nog många presenter köpas den vägen. Glöm bara inte att vara ute i så pass god tid att de hinner levereras också. Och om ni har möjlighet, slå in julklapparna i tid! Jag brukar själv ofta vänta för länge med det, och sedan vara sjukt stressad i sista minuten, vilket gör själva julafton så mycket tråkigare
När det gäller julpynt och pyssel så är det inte mängden som räknas, utan snarare att man tar sig tiden att göra det utan stress, så att man kan njuta av resultatet. Detta gäller särskilt oss föräldrar som har barn som tycker om att pyssla. Ett hemgjort julpynt är värt många köpta. Särskilt om man tagit sig tid och gjort dem tillsammans. Pynten blir då en påminnelse om själva stunden när man tillverkade dem tillsammans, och om den gemenskap som det innebar. Även om det finns många vackra produkter på marknaden så har de svårt att knyta in sådana värden i sig. En pryl är faktiskt inte bara en pryl. Det svåra är bara att ta sig tiden att reflektera över föremålen med andra värden än varumärken och prislappar.

And now, something completely different...

Vi har skaffat nya gerbiler: Nosis och Tintin. Nosis är vit, Tintin grå. De har varit med oss sedan höstlovet, och redan hunnit bli familjemedlemmar på allvar. De har vant sig vid händerna betydligt mer än Sotis och Grålle. De fortfarande unga, så de är fortfarande lätta att lära upp, och har itne hunnit med att få så många konstiga ovanor. Jag låter dem avsluta dagens skrivande här.

Nosis_och_Tintin_November_2011
Last Updated on Thursday, 24 November 2011 13:10
 

Vecka 10. Hemmavid: Ordningen återställd. Världen: "Chaos as usual"

Email Print PDF

There are no translations available.

Nu är det kväll, måndag den 14e mars, och jag har nu fått ro nog att sammanfatta förra veckan, vecka 10, från min lilla plats i världen. Veckan som gick var minst sagt händelserik, både på hemmafronten och ute i världen. På hemmafronten var det mestadels goda nyheter, i världen... nja, där var det mer kaotisk och dominerat av tragiska nyheter, som vanligt.

Last Updated on Friday, 25 November 2011 13:39