Vita Draken Förlag & Media

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vecka 10. Hemmavid: Ordningen återställd. Världen: "Chaos as usual"

Email Print PDF

There are no translations available.

Nu är det kväll, måndag den 14e mars, och jag har nu fått ro nog att sammanfatta förra veckan, vecka 10, från min lilla plats i världen. Veckan som gick var minst sagt händelserik, både på hemmafronten och ute i världen. På hemmafronten var det mestadels goda nyheter, i världen... nja, där var det mer kaotisk och dominerat av tragiska nyheter, som vanligt.


 

På hemmafronten mycket nytt

Veckan började lugnt, med en vanlig måndag. Jag knåpade med att få ut lite mer material till hemsidan, mest överförande av dikter ur Observationer från den ljusare sidan av myllan för betygsättning på hemsidan, därefter en resa in till Stockholm för att gå på seminarium på Institutionen för Orientaliska språk, Stockholms Universitet, Stockholm Seminar on Japan "Who really reaps benefits of the activities of Japan Overseas Cooperation Volunteers?", där en japansk antropolog presenterade sitt arbete med en rapport om japanska volontärarbetare i Afrika, ur ett antropologiskt perspektiv, vilket verkade svårt för en del av åhörarna att få grepp om. En sak jag fann intressant var att han fått höra från de unga volontärerna att de tillämpade etnografiska metoderna han försökte lära ut till dem var för avancerade. Tydligen är ett antropologiskt synsätt och tänkande inte så lätt att lära ut på några veckor, inte ens i en förenklad, instrumentell variant. Hemresan tog tid pga av problem med signalsystemet på Roslagsbanan, med tågbyte i Hägernäs som följd. En trevlig måndag på det hela taget. 


 

SemmeldegFettisdag. BSemmelbullarörjade dagen med lite bakning av semmelbullar. Inga konstigheter, vanlig industrijäst, och lite stötta kardemummakärnor i degen.  Assistentennydator fick knåda degen, så det var mest en fråga om att mäta och väga, och forma bullarna. Då Maya, min dotter, klagat på att hon inte gillar mandelmassa bestämde jag att göra ett experiment med fyllning av pannacotta, så därför gjorde jag även pannacotta före lunch. Efter lunchen fick jag besked om att datorn jag beställt till förlaget var klar att avhämtas på Dataparadisets butik på Råsundavägen. En trevlig start på veckan, helt klart.  Ringde pappa för att få hjälp med hemkörningen av datorn, och sedan bar det av. Några timmar senare, då vägen till datorbutiken var kantad av saker min pappa behövde göra för sin räkning, kom jag hem med en ny dator. Nu återstod bara hästjobbet med installation av ett för mig nytt operativsystem (Windows 7, 64 bit, ultimate edition)  och att få kringutrustning att fungera, liksom att få in de nödvändigaste programmen och inställningarna. Och att sedan se till att föra över de mest centrala filerna från den bärbara datorn jag fått nöja mig med lite för länge. Tisdagskvällen och natten var alltså vigd åt detta underbara arbete. Dessförinnan fanns dock ett annat, lika viktigt arbete att göra: monteringen och inmundigandet av pannacottasemlor. Semmelpannacottasemmelmontering1semmelmontering2pannacottasemlorSteg ett var att plocka ur pannacottan och göra lagom urgröpningar ur bullarna. Maya bestämde sig för att hon ville handvispa grädden (som vi smaksatte med lite vaniljsocker), så den uppgiften tillföll henne. Hon ville även hjälpa till med att skära lock och gröpa ur bullarna, men där fick jag hjälpa till lite och visa hur hon skulle göra. Därefter montering av semla genom att lägga i pannacotta, lägga på grädde, lock och sedan pudra med florsocker.
Sedan var det bara att avnjuta skapelsen med en kopp kaffe (för Maya var det dock Pucko som gällde) och samla krafterna för nattens datorarbete. Semmelmums
Fast det arbetet var så klart inte något Maya behövde bry sig om. Hon njöt ändå av semlan.
Kvällen avlöpte sedan oväntat smidigt, med relativt små bekymmer, då det märktes att Microsoft arbetat hårdare med att få till hårdvarustöd till Windows 7 än det hemska debaklet med Vista. Båda skrivarna fungerade bra på första försöket, den gamla ritplattan fungerade, och ljudet fungerade skapligt, även om jag i tröttheten lyckades koppla in högtalarna lite fel. Däremot var ljudkvaliteten inte så bra, men det antar jag helt enkelt var den begränsade kvaliteten på den integrerade ljudkretsen. Tyvärr drack jag lite för mycket kaffe lite väl sent, så det gick tyvärr inte att somna förrän 04.30 på Onsdagmorgonen.


Det var lite segt att vakna 06.30 på Onsdagen, men med lite kaffe gick det. Iväg med Maya till skolan. Därefter fokusera tillräckligt för att förbereda dagens två japanskalektioner, där penselpennorna jag fått skickat till mig från Japan kom väl till pass. På kvällen åter till den nya datorn. Kopiering av centrala filer, inköp av ett barnvänligt dataspel (Spore)
och finputsning av inställningar, installation av språkstöd och virtuell maskin med Win XP (för säkerhets skull). På kvällen tog tisdagen ut sin rätt, så det blev en tidig natt.


 

Torsdag. Födatorplatsrbereda japanskalektion, framförallt genom att tillverka flash-cards för kanji, och tänka igenom vad jag skulle gå igenom på lektionen. Fortfarande lite sliten av den intensiva Tisdagen, och en aning förkyld. Det märks att man inte är 20 längre... På kvällen testade vi den nya webbkameran genom att skypa med mamma. Det gick över förväntningarna, men det tar lite träning att vänja sig vid att titta in i kameran snarare än på bilden när man pratar, för att motparten ska få känsla av ögonkontakt. På kvällen testade jag och Maya att spela Spore också. Senare på kvällen/natten blev det till att logga in på Steam och ladda ner Civilization V. Äntligen. Datorn början bli hemmastadd.


Fredag. Dagen då omvärlden kom ikapp mig på allvar. Morgonen började lugnt, och efter att Maya gått till skolan såg jag på via en kompis på Facebook att det varit en jordbävning i Japan. Med den nya datorn fullt upptagen med att testa Civ så var det bara att kolla nyheter i Mayas gamla dator. Den fick stå på för att jag skulle kunna övervaka utvecklingen lite, även om jag fort konstaterade att det var långt från familjen i Japan. Inte mycket att oroa sig för på det personliga planet alltså, och hursomhelst finns det ju inte mycket man kan göra hemifrån, när man sitter 800 mil från platsen. Svärfar ringde, och vi bestämde tid för ett Skypetest på Lördagen. På kvällen spelade jag och Maya lite mer Spore, och tillsammans skapade vi en varelse. Efter middagen var det dags för veckostädning av gerbilburen, och jag lyckades få Grålle och Sotis att hoppa upp i händerna för att lyfta dem till reservburen under tiden vi städade ur.

 

Lördagen. Vi inledtrasmatta1de dagen med att prata med svärföräldrarna i Okinawa via Skype, och det märktes att det var ett tag sedan vi sågs sist. Sedan åkte Maya med sin farmor till simhallen, och jag och Ayako passade på att ta det lugnt en stund. Under tiden Maya var borta lyckades jag bli ännu bättre kompis med Grålle, som kom fram och slickade min hand när jag stoppade in den i buren, och verkade riktigt tam. Efter simhallen stannade farmor en stund, så vi fick tid att prata lite, och visa upp Ayakos nyvävda trasmattor också. Därefter förflöt dagen med dataspelande och slutligen melodifestivalfinal på TV, även om mitt personliga intresse som vanligt är minst sagt svalt. Maya var dock inne i showen, och sjöng meMayasjungerd när favoriterna sjöng. Mayas stora favorit Saade gick ju och vann också, så för Maya var det ju en lyckad kväll. Maya fick dessutom reda på att vi återinstallerat Voddler, och att det funkade ok med den nya datorn. Fortfarande inte lika bra som den tidigare versioner, ur bildkvalitetsynpunkt. Men det viktigaste var ju att Maya kunde se några favoritfilmer igen. Jag fick lova att hon skulle få se filmen om Hjältehunden Chestnut på söndagen, under tiden vi hade tvätttid. Satt uppe för sent och spelade dataspel.


 

Söndagen inleddes som vanligt med tvättstuga, men med tittande på filmen om hjältehunden under tiden. Därefter promenad till Willy:s för att handla in mat för nästa vecka. En ganska seg dag överlag, och vi spelade lite dataspel, och sedan gick Maya för att leka med sin bästa kompis en stund. Då vi kände oss bekväma och sega  bestämde vi oss för att äta färdiglagad köttsoppa till middag. Testade att byta högtalare till datorn, då jag märkte att subwoofern ändå inte fungerade som den skulle. Därefter förberedelser för en ny vecka i skolan och därefter lite saga och godnatt för Maya. Lite efterforskningar om den dålig ljudkvaliteten (burkigt, lite väl plåtigt ekoljud) i den nya datorn fick mig att inse att det nog är ljudkortet som är den stora boven i dramat, och det var bara att lägga till ett ljudkort på den framtida inköpslistan. Vettigt ljud är ju viktigt för filmtittande och filmklippning, och även för transkribering, i händelse av att jag får lite sådana att göra framöver.

Det sammanfattar väl den privata veckan.


 

Världen: Chaos as usual

Veckan började med nyhetsrapporteringen från Libyen, en dyster historia om man ser till lidande och onödiga förluster. Att diktatorer inte vet när det är dags att backa undan och ge sig. Skandaler om universitet (LSE) som tagit emot finansiering från Khaddafi. Lätt att vara efterklok, men det var trots allt på inrådan av brittiska myndigheter. Från och med Fredagen dominerades däremot nyheterna av jordbävningen i Sendai, och det kaos som råder där efter den stora jordbävningen. På lång sikt är jag mest oroad över härdsmältan, även om det givetvis är en stor tragedi för alla som drabbats direkt av jordbävningarna (om man räknar in efterskalven) och tillhörande tsunami. Efter en intensiv nyhetshelg om jordbävningen blir man dock lite sliten av all rapportering, och vill se nyheter från resten av världen också. Tyvärr har ju inte det andra kaoset stannat bara för att det är katastrofläge i norra Japan.

Last Updated on Friday, 25 November 2011 13:39